Velika noč je mimo, miza je bila polna – in zdaj… hladilnik je še vedno.
Poznaš tisti občutek, ko vsakokrat, ko ga odpreš, zagledaš še tretjino orehove potice, kup pirhov in pol šunke, ki te gleda kot da čaka na drugo priložnost?
Namesto da se ti kisajo in sušijo, ti pokažem tri preproste, a okusne ideje, kako jih spremeniti v čisto nove jedi. Hitro, enostavno in predvsem – da boš rekel-a: “Tale članek si moram zapomnit tudi za naslednje leto!”
Kaj narediti z ostanki po veliki noči?
Po veliki noči pogosto ostanejo orehova potica, trdo kuhana jajca in šunka. Namesto da se pokvarijo, jih lahko porabiš v novih jedeh: kruhovem narastku, pomladni solati ali slanih mafinov.
Orehova potica na novo: potičin kruhov narastek z jabolki in vanilijo
Če ti ostane potice, jo lahko čudovito spremeniš v sladek kruhov narastek – mehka, sočna sredica in hrustljava skorjica z nežnim okusom jabolk in vanilije. Toplo postreženo s kepico sladoleda? Ni da ni.
Sestavine
-
5 rezin orehove potice
-
2 manjši jabolki
-
2 jajci
-
200 ml mleka
-
1 zavitek vaniljevega sladkorja
-
ščepec cimeta
-
maslo za pekač
mleti sladkor za posip
Postopek
-
Pečico segrej na 185 °C.
-
Potico nareži na manjše koščke. Jabolki olupi in nareži na kocke.
-
V skledi zmešaj mleko, jajca, vaniljev sladkor in cimet.
-
Pekač premaži z maslom in v njem razporedi potico in jabolka.
-
Prelij s pripravljeno zmesjo.
-
Peci 27 minut, da se lepo zapeče.
-
Postrezi toplo – potrosi z mletim sladkorjem, ali celo dodaš kepico vanilijevega sladoleda..
Pirhi v novi podobi: krompirjeva solata z jajci in hrenovim prelivom
Trdo kuhana jajca (pirhi seveda 😋😂) so super osnova za hitro pomladno solato! Ta različica z gorčico, hrenom in zelišči je odlična kot priloga ali samostojna večerja.
Sestavine
-
4 trdo kuhana jajca (pirhi)
-
500 g kuhanega krompirja v kockah
-
1 žlica gorčice
-
1 žlička naribanega hrena
-
2 žlici grškega jogurta
-
sol, poper - po okusu
-
vejica peteršilj
Postopek
-
Krompir olupi, nareži na kocke in skuhaj v slanem kropu. Pirhe olupi in poljubno razreži.
-
V skodelici zmešaj gorčico, hren, jogurt, sol in poper.
-
Krompir in jajca zloži v solatno skledo, pokapaj z omako potresi s peteršiljem. Premešaj.
-
Pusti 10–15 minut, da se okusi povežejo. Postrezi kot hladno jed.
Šunka po praznikih: slani mafini s sirom in šunko
Idealni za malico, za na pot ali kot hiter obrok. Vse, kar potrebuješ, je nekaj šunke, malo sira in osnovno testo – rezultat pa so mehki, aromatični slani mafini.
Sestavine (za 6)
-
2 jajci
-
100 ml mleka
-
100 g ostre moke
-
1/2 pecilnega praška
-
50 g naribanega sira mocarela
-
80 g kuhana šunka (narezana na majhne kocke)
-
ščepec soli in popra
-
vejica luštreka
Postopek
-
Pečico segrej na 185 °C in pripravi modelčke za mafine.
-
V skledi zmešaj jajci, mleko, moko, pecilni prašek, sol in poper.
-
Dodaj šunko, sir in sesekljan luštrek. Premešaj.
-
Z maso napolni modelčke (do 3/4).
-
Peci 24 minut, da lepo narastejo in porjavijo.
-
Postrezi toplo ali hladno – super tudi za v službo ali škatlo za malico.
Torej naj velja, naj se nič ne vrže proč!
Prazniki so čudoviti – in čeprav so mimo, lahko z nekaj domišljije nadaljujejo še kak dan. Zgornji recepti so dokaz, da ostanki niso problem, ampak priložnost za novo jed. Pa še čas si prihraniš!
Če imaš še kak svoj trik, kako porabiš velikonočne ostanke – z veseljem preberem v komentarju 👇
Ni komentarjev
Objavite komentar