Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Pehtran: zeleno zlato slovenskih kuhinj (in moja najljubša potica)

Če obstaja sladica, ki jo brez dvoma vedno znova spečem z največjim veseljem, je to pehtranova potica. Mehka, bogata, dišeča… in ravno prav zeliščna..
0

Poznaš tisti vonj, ki ti v hipu prikliče spomine na otroštvo, praznike in babičin nasmeh? Zame je to vonj po pehtranu. To dišeče zelišče ima v slovenski kulinariki posebno mesto – in če mene vprašaš, si zasluži čisto svojo objavo!

Danes ti z veseljem predstavim nekaj zanimivosti o pehtranu, ti zaupam, kako ga gojiti doma, in seveda –  podelim povezavo do ene meni najljubših potic. Tiste prave pehtranove potice, ki jo pripravljam že vrsto let. V kulinariki vseskozi eksperimentiram, in to velja tudi za nadev pri pehtranovi potici. Vendar se vedno vračem k prvemu, ki je po mojem mnenju najboljši in da najokusnejši rezultat.

Pehtran (Artemisia dracunculus) je večletno zelišče z nežnimi zelenimi listi in značilnim okusom – rahlo sladkastim, rahlo grenkim, a čisto posebnim. V Sloveniji ga poznamo predvsem kot obvezno sestavino za potico, a pravzaprav ima še veliko več potenciala.

Dodamo ga lahko v:
  • skuto in mehke sire,
  • maslo (odlično za mazanje na kruh),
  • juhe in kremaste omake,
  • testenine, pa tudi k perutnini in ribam.

Ampak naj bo zmerno – pehtran zna prevladati. Ko ga doziraš z občutkom, pa ustvariš čarovnijo.

 

Pehtran začne rasti zgodaj spomladi – prve sveže poganjke lahko obtrgujemo že aprila. Najbolj aromatičen je tik pred cvetenjem (v obdobju od maja do junija), a ga lahko režemo vse do jeseni.


Namig: sveže nabrane liste takoj uporabi ali jih sesekljaj in zamrzni – idealno za hitro uporabo tudi sredi zime!

 

Gojimo ga lahko tudi doma! Ja, čisto res. Pehtran brez težav uspeva na domačem vrtu ali celo v večjem loncu na balkonu. Za vzgojo potrebujete:
  • veliko sonca

  • zračno in dobro odcedno zemljo

  • občasno zalivanje (ne mara zastajanja vode).

Vsako leto bo še močnejši, če ga poleti redno obrezujemo. In ne pozabi – izberi francoski pehtran, saj ima najbolj poln in prijeten okus (ruski pehtran je bolj grenak in manj aromatičen).

Pehtranka – kraljica vseh potic

Če obstaja sladica, ki jo brez dvoma vedno znova spečem z največjim veseljem, je to pehtranova potica. Mehka, bogata, dišeča… in ravno prav zeliščna. Polna kontrastov in hkrati harmonična.

Že leta (natančneje od 2015!) pripravljam različico s svežim pehtranom, ki ostaja moj osebni favorit.

📸 Priprava moje pehtranove potice

Ta recept me spremlja že skoraj desetletje, in čeprav sem poskusil že marsikaj, se vedno vračam k njemu. Zato ti ga danes z veseljem predlagam tudi tebi.

👉 Preveri recept:

Pehtranova potica z nadevom iz skute in svežega pehtrana (blog, 2015)

Čas je za praznično peko!

Se tudi ti že pripravljaš na praznike? 🐣 Velika noč je idealen čas, da spečeš nekaj domačega, dišečega in z veliko ljubezni. Pehtranova potica ni le klasika – je srčna jed, ki vedno znova navduši.

Če jo pripraviš, mi pošlji fotko ali me označi na Instagramu (@blazkuha) – z veseljem delim tvojo umetnijo naprej. 💛

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo