Prvomajski prazniki so sinonim za žar, čevape in pivo... ampak – hej, ne čisto za vse. Kaj pa, če ti bolj diši kaj svežega, sezonskega in lahkotnega? 🥬🥒
Zate sem pripravil pravi zelenjavni festival, ki bo razveselil vse, ki ne pogrešajo mesa (in tudi tiste, ki bodo potihoma segli po tvoji prilogi!).
Tale zelenjavna pojedina je okusna, nasitna, vizualno mamljiva – in popolna tako za domačo mizo kot za piknik na odeji.
Pečene polnjene bučke z zelišči in kvinojo
Sestavine (za 4 osebe)
-
2 večji bučki (po dolgem prerezani)
-
120 g kvinoje
-
1/2 rdeče paprike (narezane na drobno)
-
1 manjša čebula
-
1 strok česna
-
žlica olivnega olja
-
sol, poper - po okusu
limonin sok
-
svež luštrek
Postopek
-
Kvinojo skuhaj po navodilih in jo ohladi.
-
Bučke izdolbi (pusti robove debele vsaj 1 cm), notranjost sesekljaj.
-
Na olju prepraži čebulo, česen in papriko. Dodaj sesekljano sredico bučke.
-
Vse skupaj zmešaj s kvinojo, začini z limono, soljo, poprom in zelišči.
-
Napolni bučke in peci 20 minut na 185 °C.
-
Po želji potresi s sončničnimi semeni ali malo naribanega sira.
Topla solata iz pečenega krompirja in zelene leče
Sestavine
-
500 g mladega krompirja
-
100 g zelene leče
-
1 rdeča čebula
-
1 žlica gorčice
-
3 žlice jabolčnega kisa
-
3 žlice olivnega olja
-
sol, poper - po okusu
sveža zelišča (timijan in drobnjak)
Postopek
-
Lečo skuhaj v osoljeni vodi do mehkega in odcedi.
-
Krompir nareži na kocke (ne lupiti, če je mlad) in peci v pečici 30 min na 200 °C.
-
Zmešaj preliv: gorčica, kis, olje, sol, poper. Dodaš lahko še 3 žlice vode.
-
Vse sestavine zmešaj še tople skupaj – preliv, krompir, leča, rezine čebule, zelišča.
-
Odlično kot glavna jed ali priloga.
Slane korenčkove pite z grškim jogurtom
Sestavine (za 6 pitic)
-
1 listnato testo (275 g)
-
2 večja korenja
-
1 jajce
-
120 g grškega jogurta
-
po ščep soli, popra in muškatni orešček
-
sezam za posip
Postopek
-
Korenje naribaj, zmešaj z jajcem, jogurtom, začimbami.
-
Listnato testo razreži na kvadrate, vsakega napolni z nadevom.
-
Zloži v žepe, stisni robove, premaži z vodo in posuj s sezamom.
-
Peci 23 minut pri 190 °C, da lepo porjavijo.
Postrezi z domačo limonado ali metinim ledenim čajem. Dodaj nekaj narezane kumare z limono in soljo, in imaš uravnoteženo, osvežilno pojedino, po kateri se ti ne bo dremalo. 😉

Ko pridejo prvomajski prazniki, zadiši po čevapih, piknikih in dolgem poležavanju v senci. Čeprav je klasika zakon, včasih paše malo zasukati tudi žar.
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar