Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Prvomajski žar meni – klasika z zasukom

Prazniki na žaru? Odkrij 5 idej za okusen in hiter prvomajski žar meni – od pleskavic s skrivno sestavino do zelenjave in sira na žaru
0

 Prvomajski žar meni – 5 idej za preproste in drugačne jedi z žara

5 idej za preproste in drugačne jedi z žara

Ko pridejo prvomajski prazniki, zadiši po čevapih, piknikih in dolgem poležavanju v senci. Čeprav je klasika zakon, včasih paše malo zasukati tudi žar. Tokrat sem pripravil 5 idej, ki bodo navdušile tako ljubitelje mesa kot tiste, ki radi poskusijo kaj drugačnega – a še vedno preprosto, z žara ali poleg žara.
Pa da ne boš samo stal-a ob ognju, so jedi pripravljene hitro in preprosto, da lahko praznike res užiješ.👍

Domače pleskavice s skrivno sestavino

Sestavine (za 4 osebe)
  • 500 g mlete govedine

  • 1 jajce

  • 1 žlica kisle smetane (skrivna sestavina!)

  • 1 manjša čebula drobno sesekljana

  • 1 strok česna

  • sol, poper - po okusu

  • ščep origana

Postopek
  1. Vse sestavine dobro premešaj in oblikuj 4 pleskavice.

  2. Peci na dobro segretem žaru 4 minute na vsaki strani.

  3. Postrezi v bombetki z ajvarjem, rezinami paradižnika in listom solate.

📝 Smetana doda sočnost – tudi če so pečene bolj na suho.

Piščančja nabodala z limono in zelišči

Sestavine
  • 500 g piščančjega fileja

  • 1 limona (sok in lupinica)

  • 2 žlici olivnega olja

  • 1 čajna žlička gorčice

  • 1 žlička suhega timijana

  • sol, poper - po okusu

  • lesene palčke (namočene v vodi)

Postopek
  1. Meso nareži na kocke in mariniraj s sestavinami (limonin sok, naribana limonina lupinica, olivno olje, timijan, sol, poper, gorčica) vsaj 30 minut.

  2. Nabodi na palčke.

  3. Peci na žaru 10 minut, obračaj vmes.

🌿 Za osvežitev ob serviranju dodaj svežo meto in še limonine lupinice.

Zelenjava na žaru – barvna priloga, ki vedno zmaga

Sestavine
  • paprika, bučke, rdeča čebula, koruza v storžu

  • olivno olje

  • balzamični kis

  • sol, poper - po okusu

  • sveži rožmarin

Postopek
  1. Zelenjavo očisti in nareži na večje kose.

  2. Pokapaj z oljem, začini in premešaj.

  3. Peci na žaru do mehkega in rahlo zapečenega.

  4. Pokapaj z balzamičnim kisom tik pred serviranjem.

🥗 Lahko jo ponudiš tudi kot osnovo za solato.

Hiter kruh s sirom (brez kvasa)

Sestavine
  • 250 g ostre moke

  • 2 žlički pecilnega praška

  • 100 g naribanega sira 

  • 200 ml navadnega jogurta

  • ščepec soli

  • po želji še: suhi česen granulat in drobnjak

Postopek
  1. Zmešaj vse sestavine v mehko testo.

  2. Oblikuj majhne palačinkice.

  3. Peci na žaru ali v ponvi 4 min na vsaki strani.

🍞 Odlično za pomakat v omake ali kot spremljava k mesu.

Jogurtov preliv z zelišči in hrenom

Sestavine
  • 150 g grškega jogurta

  • 1 žlička naribanega hrena

  • 1 žlica limoninega soka

  • sol, poper - po okusu

  • po par listkov svežih zelišč: drobnjak, peteršilj in meta (gobo sesekljano)

Postopek
  1. Vse sestavine zmešaj v skledi.

  2. Po potrebi razredči z žlico vode.

  3. Postrezi kot omako k mesu ali zelenjavi.

🌱 Lahka, sveža in primerna tudi za vegetarijanske jedi.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo