Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Rdeča ali bela čebula? Spoznaj razliko in izberi pravo za svojo jed

Rdeča in bela čebula se razlikujeta po okusu, uporabi in hranilnih lastnostih. Preveri, katera je boljša za solato, katera za omako – in zakaj obe...
0

 #DVOBoj: Rdeča čebula vs. rumena čebula – katera zadiši v tvoji kuhinji?

Rdeča in bela čebula na kuhinjskem pultu – ena cela, ena narezana na rezine, z olupki in kuhinjskim nožem na leseni deski.

Čebula je v skoraj vsaki kuhinji nepogrešljiva – za osnovo juh, omak, prilog, solat ali kar tako, na hitro popečena. Vendar ali veš, katera čebula je boljša za določeno jed? Tokrat pod drobnogled jemljem rdečo in rumeno čebulo, ki sta na pogled precej različni, a obe dišita po dobri hrani!

  • Rdeča čebula je bolj blagega, rahlo sladkega okusa, ima rdeče-vijolično lupino in svetlo vijoličaste plasti. Pogosto jo uporabljamo surovo – v solatah, burgerjih in kot dekoracijo.

  • Rumena čebula je bolj pikantna in intenzivna, ima rjavo-rumenkasto lupino in čvrsto teksturo. Odlična je za kuhanje, praženje, pečenje in pripravo omak.

Plusi in minusi

LastnostRdeča čebulaRumena čebula
OkusBlag, rahlo sladkastMočan, izrazit
UporabaSurova (solate, sendviči)Toplotna obdelava (juhe, omake, pečeno)
VidezPrivlačna barva, odlična za dekoracijoNevtralna, ne spremeni barve jedi
PrebavljivostLažja, nežnejšaBolj intenzivna, lahko draži želodec
CenaObičajno višjaPonavadi cenejša

🍴 Kdaj katero izbrati?

  • Če pripravljaš svežo solato, sendvič ali burger, bo rdeča čebula prava izbira – okusna in barvito privlačna.

  • Če kuhaš govejo juho, pečeš zrezke ali pripravljaš bogato omako, pa bela čebula prevzame glavno vlogo.

Rdeča čebula je bogata z antioksidanti, še posebej s kvercetinom, ki mu pripisujejo protivnetne lastnosti. Rumena čebula pa ima najvišjo vsebnost alicina, naravne snovi z antibakterijskim učinkom – najbolj aktivna je, ko jo nasekljamo in pustimo nekaj minut pred uporabo.

Rdeča ali bela? Obe imata svoj čar – odvisno, ali želiš barvno osvežitev ali aromatično osnovo za kuho. V moji kuhinji se ne izključujeta, ampak se lepo dopolnjujeta.

Kaj pa ti? Si bolj za barvo ali moč? Napiši v komentar in deli svojo najljubšo jed s čebulo!

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo