Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Skuta vs. rikota – kateri sir zmaga v tvoji kuhinji?

Skuta in rikota si na videz podobni, a razlike so precej očitne! V tem članku izveš, katera je boljša za potico, katera za lazanjo – in zakaj ju ni pa
0

Skuta ali rikota? Dva sirova obraza, ena kuhinjska dilema!

Na prvi pogled sta si podobni, a v resnici precej različni! Skuta in rikota pogosto nastopata v istih receptih, a vsaka ima svojo osebnost, poreklo in teksturo. V tokratnem #dvoboju bom razjasnili, kaj ju loči, kdaj izbrati eno ali drugo in zakaj ju ni pametno kar enačiti.

  • Skuta je mlečni izdelek, ki nastane s kislenjem mleka. V Sloveniji je tradicionalna sestavina v slanih in sladkih jedeh, od štrukljev do potic.

  • Rikota (ricotta) pa je italijanska posebnost, narejena iz sirotke, ki ostane pri proizvodnji drugih sirov. Ime dobesedno pomeni "ponovno kuhana".

Plusi in minusi

LastnostSkutaRikota
IzvorSlovenija, srednja EvropaItalija
SurovinaPolnomastno ali posneto mlekoSirotka
TeksturaZrnasta, suha ali bolj vlažnaKremasta, mehka
OkusRahlo kiselkastBlag, sladkast
UporabaPite, štruklji, namaziLazanja, testenine, sladice

V dilemi kdaj katero izbrati?

  • Za bolj tradicionalne slovenske jedi, kot so orehova potica, skutni štruklji ali domači namazi, bo skuta bolj pristna izbira.

  • Za kremaste nadeve, kot so tisti v italijanskih testeninah ali sladicah (kanoli, cheesecake), pa je rikota kraljica.

Ste pri pripravi jedi kar zamenja?

Do neke mere da, a pri boljšem okusu in teksturi se razlike poznajo. Skuta je bolj zrnasta in suha, zato jo lahko prilagodiš z malo smetane. Rikota je bolj kremasta, vendar manj izrazita po okusu, zato jo lahko okrepiš z začimbami ali limonino lupinico.


Rikota se ni vedno uporabljala le v kulinariki – v srednjem veku so jo menihi pripravljali tudi kot del ceremonialnih obrokov, skuta pa je imela v nekaterih alpskih vaseh tako visoko ceno, da je veljala za kulinarično darilo ob praznikih! Torej, če si kdaj podaril skuto – si nadaljeval staro tradicijo. 😄

 

Skuta ali rikota? Oba imata svoje adute in vsak kuhar ima svojega favorita. Skuta je kot dobra prijateljica iz otroštva, ki te nikoli ne pusti na cedilu, rikota pa tista italijanska zapeljivka, ki zna presenetiti, ko ji daš priložnost. V moji kuhinji imata obe mesto – odvisno od dneva, recepta in navdiha.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo