Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Sveža vs. suha zelišča – kaj ima več okusa?

Sveža ali suha zelišča? Spoznaj razliko v aromi, uporabi, ceni in trajnosti. V #dvoboju razkrivamo, katera izbrati za najboljši okus v tvoji kuhinji.
0

Sveža zelišča, kot so peteršilj, timijan in bazilika, ob suhih zeliščih v kozarčkih na leseni kuhinjski površini

Zelišča so duša vsake jedi – dodajo tisto piko na i, ki jedi vdihne značaj, globino in aromo. A v kuhinji pogosto pride dilema: sveža ali suha zelišča? Katera so boljša? Kdaj katera uporabiti? In ali je razlika sploh tako velika? Pokukajva skupaj v zeliščno dvobojevanje!

  • Sveža zelišča so zeleni, dišeči listki, ki jih pogosto dodamo proti koncu kuhanja ali čisto na koncu – za aromo, barvo in teksturo.

  • Suha zelišča so dehidrirane različice, pogosto bolj intenzivne, a manj živahne. Potrebujejo več časa, da sprostijo svojo moč, zato jih dodamo prej v kuhanju.

Plusi in minusi

LastnostSveža zeliščaSuha zelišča
AromaNaravna, osvežujočaIntenzivna, koncentrirana
UporabaZa konec kuhanja, dekoracijaNa začetku, za kuhanje in dušenje
TrajnostHitro ovenijoDolg rok trajanja
CenaVišjaCenejša
DostopnostSezonsko, odvisno od svežineVedno na voljo

Kdaj katera izbrati?

  • Sveža zelišča uporabi, ko želiš vizualen učinek, osvežujoč pridih in naravno teksturo – idealno za solate, testenine, juhe, namaze.

  • Suha zelišča pa zablestijo v dolgih kuhanjih – v omakah, enolončnicah, pečenkah in marinadah, kjer imajo čas, da razvijejo svojo aromo.

Sveža zelišča, kot so peteršilj, timijan in bazilika, ob suhih zeliščih v kozarčkih na leseni kuhinjski površini

Za približno enako količino okusa velja pravilo 1 : 3 – torej, ena žlička suhega zelišča ustreza trem žličkam svežega. Ampak pozor: to ne pomeni, da so zamenljiva – okus in občutek v jedi se bosta razlikovala!

Sveža ali suha? Če imaš čas in dostop, sveža zelišča naredijo jed bolj živahno in estetsko dovršeno. A suha zelišča so praktična, močna in zanesljiva podpora vsaki shrambi.

V moji kuhinji imata prostor obe – in včasih jih uporabim kar skupaj! Kako pa ti začiniš svoje jedi? 

Zdrave maščobe – zakaj jih naše telo nujno potrebuje
Dolga leta so bile maščobe krivec za številne zdravstvene težave, a danes vemo...

Zdrave maščobe so ključne za dobro počutje in zdravje srca. Spoznaj najboljše vire in kako jih vključiti v vsakdanjo prehrano.

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo