SLADKI NAMIGI

SLADKI KOZAREC, TORTA, BISKVIT, ČOKOLADA

MORŠ POGLEDAT

NASVET, HITRO KOSILO

MOJ IZBOR

ČEMAŽ, PIŠKOTI, NOVIČKE

VIDEO

VIDEO

Goveji stroganov s kuskusom

 Goveji stroganov s kuskusom – hitro mesno kosilo z omako

Goveji stroganov z gobami in smetanovo omako, postrežen s kuskusom

Ko potrebuješ nekaj konkretnega, a vseeno elegantnega in hitro pripravljenega – goveji stroganov je tvoja rešitev. Mehki trakci govedine v smetanovi omaki z gorčico in gobami, postreženi z rahlim kuskusom. Vse skupaj pripravljeno v eni ponvi, brez kompliciranja in v manj kot 30 minutah.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 200 g govejega mesa (narezano na tanke trakce)

  • 100 g šampinjonov (narezano na lističe)

  • 1 manjša čebula (sesekljana)

  • 1 žlica dijonske gorčice

  • 100 ml smetane za kuhanje

  • 1 skodelica kuskusa

  • sol, poper - po okusu 

  • olje

Postopek

  1. Na malo olja na hitro popeci trakce mesa, nato dodaj narezane gobe, čebulo in začini. Prepraži, pokrij s ponvijo in duši.

  2. Ko se sestavine zmehčajo, vmešaj gorčico in smetano. Kuhaj še 6 minut.

  3. Medtem kuskus prelij z vročo vodo, kateri si prilil 60 ml oljčnega olja (1:1), pokrij in pusti stati 5 minut. Razrahljaj z vilico.

  4. Postrezi meso z omako na kuskusu, po želji potresi s svežim peteršiljem.

Če želiš še bolj svež okus, lahko ob koncu dodaš kapljico limoninega soka ali ščepec čilija. Odlična jed  tudi za pogrevanje!

ARHIV HITRIH KOSIL
ARHIV - hitra, okusna in pripravljena v manj kot 30 minutah!

Če si v taki situaciji kot jaz, potem veš, da je med tednom postala že vsaka minuta dragocen. Ampak to ne pomeni, da se moramo odreči okusnemu in domačemu kosilu.

Poglej, če ti sede 🧐

Enoposodni brownie

 Enoposodni brownie – čokoladna bomba iz ene sklede

Brownie iz ene sklede – recept za mehko čokoladno pecivo.

Ko potrebuješ nekaj čokoladnega... in hitra tolažba brez prevelikega napora.

Sestavine

  • 150 g temne čokolade

  • 100 g masla

  • 2 jajci

  • 150 g sladkorja

  • 100 g ostre moke

Postopek

  1. Nad vodno soparo stopi čokolado in maslo.

  2. Primešaj sladkor, nato jajci.

  3. Na koncu vmešaj moko.

  4. Vlij v pekač, peci 23 minut na 185°C.

Topel brownie + kepica sladoleda = popolnost.

Brownie je menda nastal po pomoti – brez pecilnega praška.

Kam z ostanki po veliki noči? 3 ideje, kako porabiti potico, šunko in pirhe
Orehova potica na novo: potičin kruhov narastek z jabolki in vanilijo ...

Po veliki noči pogosto ostanejo orehova potica, trdo kuhana jajca in šunka...

Poglej, če ti sede 🧐

Pražen krompir – več kot prilog

Pražen krompir – recept, zgodovina in nasveti za najboljšo pripravo

pražen krompir, restan krompir, slovenska kuhinja, krompir recept, krompirjeve jedi, krompirjeve sorte, krompir za praženje

Pražen krompir je sinonim za domačnost, tradicijo in okus, ki nas popelje naravnost v babičino kuhinjo. Pa vendar – ali res poznamo njegovo zgodbo? V nadaljevanju kukam v zgodovino, odkrivam regijske posebnosti, preverim sorte, ki dajo najboljši rezultat in, seveda, ne pozabim na recept. Tak, ki vedno uspe.

🕰️ Malček historik...

Krompir je v Evropo prispel v 16. stoletju, v slovenske kuhinje pa v 18. stoletju. Dolgo je veljal za hrano za reveže in živino, a sčasoma se je iz skromne surovine razvil v temelj domače kulinarike.

Pražen krompir se je najprej pojavljal kot vojaška jed – praktičen, nasiten, poceni. Danes ima v Sloveniji prav posebno mesto: imamo dan praženega krompirja, društvo, ki ga časti, celo himno! In kar je najboljše – vsak ga pripravlja po svoje. In vsak prisega, da je njegov najboljši. In prav ima.

13. junij je dan praženega krompirja.

Obstaja Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

Ima svojo himno in celo festival, kjer skupine tekmujejo v pripravi najboljšega "restana".

Kako pravilno skuhati krompir?

kako pravilno kuhati krompir

📍 Izberi pravo sorto (trda struktura, malo škroba) 📍 Kuhaj ga z olupkom, v slani vodi 📍 Kuhaj toliko, da gre vilica lepo skozi, a krompir drži obliko 📍 Naj se popolnoma ohladi, če ga boš pražil (najbolje dan prej)

Si vedel, da kuhan krompir v pogovoru pogosto slišimo kot "kúka krompir" (zlasti na Štajerskem ali v Prekmurju). Zato pa tudi vključil v naslovno sliko zapis kuka... 😉😂 Ker mi izraz všečen in tisti, ki me redno spremljate, veste, da velikokrat uporabljam narečne izraze...

Regijske različice: kako to počnemo po Sloveniji: vsaka regija ima svoje posebnosti, ki jih ne gre spregledati:

  • Štajerska – “restan krompir”, s čebulo in včasih z zaseko.

  • Gorenjska – mehkejša različica, pogosto z dodatkom drobtin.

  • Ljubljana in okolica – znan kot “tenstan krompir”, s čebulo in maslom.

  • Primorska – olivno olje, včasih rožmarin.

  • Prekmurje – močan okus po čebuli, včasih popečen s papriko ali mastjo.

Katera vrsta krompirja je najbolj primerna?

Moje prepričanje je, da popoln, najboljši in zelo okusen rezultat za pražen krompir nastane iz krompirja, ki je bil kuhan dan prej. Tak krompir se lepo zapeče, ne razpade in razvije bolj izrazit okus.

Vrsta krompirjaLastnostiPrimernost za praženje
MokastiMehki, razpadejo❌ Ne (bolj za pire)
Voskasti/trdiČvrsti, z malo škroba✅ Super izbira
SrednjiRavnotežje med obema✅ Tudi odlična izbira

Ob poplavi sort krompirja se lahko izgubiš, ker jih je toliko. Izbor le nekaterih sort, ki so priljubljene po svetu:

  • Nemčija: Linda, Sieglinde

  • Nizozemska: Agria, Spunta

  • Francija: Ratte

  • ZDA: Yukon Gold, Russet Burbank

  • Slovenija: Agria, Marabel, KIS Krka, KIS Savinja

📚 Domača beseda šteje! Vsaka kuhinja ima svoje izraze in prav ti narečni izrazi v kuhinji ohranijo toplino doma. Še posebej pri krompirju, ki je že stoletja del našega vsakdana.

Slovenci radi damo jedem svoja imena – in krompir ni nobena izjema. Izbral sem nekaj najbolj simpatičnih in značilnih narečnih izrazov, ki krasijo različne konce Slovenije in tudi meni padejo v uho:

RegijaIzrazPomen
Štajerskakúka krompirkuhani krompir
Štajerska / Podravjerestan krompirpražen krompir z več čebule
Gorenjskatenstan krompirmehkejši, dušen krompir
Koroškatenčkan / tenstansopomenka za tenstan krompir
Primorskap’ržen krompirpogovorni izraz za pražen krompir

“Mi smo doma vedno jedli restanega – z velikoooo čebule in ocvirki.”
“Tenčkan je bil najboljši, ko se je v ponvi že skoraj sprijel.”

Top-down pogled na domač pražen krompir z zapečeno čebulo, postrežen na leseni deski z nožem in celo čebulo ob strani.

Vsaka hiša ima svojo različico, ampak osnova ostaja ista – krompir, čebula in ljubezen. Spodaj pa moj najljubši način priprave, ki vedno uspe.

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 2 veliki čebuli
  • 70 g svinjske masti z ocvirki
  • 125 ml goveje juhe
  • sol, poper - po okusu
  • svež peteršilj

Postopek

  1. Krompir skuhaj v slani vodi, ohladi, olupi in nareži na kolobarje.
  2. V večji ponvi segrej maščobo, dodaj sesekljano čebulo, posoli in praži do zlato rjave.
  3. Dodaj krompir in ga zapeči, večkrat premešaj.
  4. Dodaj govejo juho.
  5. Tik pred koncem dodaj še sol in poper po okusu in peteršilj.
  6. Postrezi takoj, vroče, kot samostojno jed ali prilogo.

Pražen krompir je več kot samo priloga – je del naše zgodovine, kulinarične identitete in družinskega spomina. Vsak ga pripravlja po svoje, a z dobrim krompirjem, pravo mero čebule in kapljico nostalgije vedno nastane nekaj čarobnega. Če imaš še svoj trik, ga deli z mano – rad preizkusim še kakšno domačo skrivnost!

Kam z ostanki po veliki noči? 3 ideje, kako porabiti potico, šunko in pirhe
Orehova potica na novo: potičin kruhov narastek z jabolki in vanilijo ...

Po veliki noči pogosto ostanejo orehova potica, trdo kuhana jajca in šunka...

Poglej, če ti sede 🧐

Polpeti iz cvetače in sira s krompirjem

 Polpeti iz cvetače in sira – hitro vegetarijansko kosilo s krompirjem

Zapečeni polpeti iz cvetače in sira z dušenim krompirjem – vegetarijansko kosilo

V sredo iščemo nekaj preprostega, a domačega. Ti polpeti iz cvetače in sira so mehki znotraj, hrustljavi zunaj in zlahka postanejo favorit. Postreženi s kuhanim ali popečenim krompirjem ustvarijo odličen brezmesni obrok, ki je pripravljen v manj kot pol ure.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 200 g cvetače (kuhane in pretlačene)

  • 50 g naribanega sira gauda

  • 1 jajce

  • 3 žlice krušnih drobtin

  • 10 majhnih mladih krompirjev

  • sol, poper - po okusu

  • olje za peko

  • vejica peteršilja

Postopek

  1. Cvetačo, sir, jajce in drobtine zmešaj v maso, začini in oblikuj polpete.

  2. Na olju jih popeci z obeh strani do zlato rjave barve.

  3. Mladi krompir, očisti, skuhaj in sotiraj na maslu, postrosi s peteršiljem.

Če želiš bolj intenziven okus, v maso dodaj ščep muškatnega oreščka ali malo gorčice. Zraven se odlično poda jogurtova pomaka.

ARHIV HITRIH KOSIL
ARHIV - hitra, okusna in pripravljena v manj kot 30 minutah!

Če si v taki situaciji kot jaz, potem veš, da je med tednom postala že vsaka minuta dragocen. Ampak to ne pomeni, da se moramo odreči okusnemu in domačemu kosilu.

Poglej, če ti sede 🧐

Grški jogurt z medom in oreščki

 Grški jogurt z medom in oreščki – hitra sladica z mediteranskim pridihom

Grški jogurt z medom in oreščki – lahka in naravna sladica.

Ko ti zadiši nekaj naravnega in sladkega hkrati. Preprost, kremast in zdrav – ta kombinacija nikoli ne razočara.

Sestavine

  • 200 g grškega jogurta

  • 1 žlica medu

  • pest sesekljanih orehov (uporabiš lahko tudi lešnike ali mandlje)

Postopek

  1. Razmešaj jogurt in ga v skodelico.

  2. Pokapaj z medom.

  3. Posuj z oreščki.

Odličen je tudi kot zajtrk – dodaj še malo banane ali jabolčnih rezin.

Ta kombinacija izvira iz stare Grčije, kjer je dobila ime "hrana bogov".

Kam z ostanki po veliki noči? 3 ideje, kako porabiti potico, šunko in pirhe
Orehova potica na novo: potičin kruhov narastek z jabolki in vanilijo ...

Po veliki noči pogosto ostanejo orehova potica, trdo kuhana jajca in šunka...

Poglej, če ti sede 🧐

Rdeča ali bela čebula? Spoznaj razliko in izberi pravo za svojo jed

 #DVOBoj: Rdeča čebula vs. rumena čebula – katera zadiši v tvoji kuhinji?

Rdeča in bela čebula na kuhinjskem pultu – ena cela, ena narezana na rezine, z olupki in kuhinjskim nožem na leseni deski.

Čebula je v skoraj vsaki kuhinji nepogrešljiva – za osnovo juh, omak, prilog, solat ali kar tako, na hitro popečena. Vendar ali veš, katera čebula je boljša za določeno jed? Tokrat pod drobnogled jemljem rdečo in rumeno čebulo, ki sta na pogled precej različni, a obe dišita po dobri hrani!

  • Rdeča čebula je bolj blagega, rahlo sladkega okusa, ima rdeče-vijolično lupino in svetlo vijoličaste plasti. Pogosto jo uporabljamo surovo – v solatah, burgerjih in kot dekoracijo.

  • Rumena čebula je bolj pikantna in intenzivna, ima rjavo-rumenkasto lupino in čvrsto teksturo. Odlična je za kuhanje, praženje, pečenje in pripravo omak.

Plusi in minusi

LastnostRdeča čebulaRumena čebula
OkusBlag, rahlo sladkastMočan, izrazit
UporabaSurova (solate, sendviči)Toplotna obdelava (juhe, omake, pečeno)
VidezPrivlačna barva, odlična za dekoracijoNevtralna, ne spremeni barve jedi
PrebavljivostLažja, nežnejšaBolj intenzivna, lahko draži želodec
CenaObičajno višjaPonavadi cenejša

🍴 Kdaj katero izbrati?

  • Če pripravljaš svežo solato, sendvič ali burger, bo rdeča čebula prava izbira – okusna in barvito privlačna.

  • Če kuhaš govejo juho, pečeš zrezke ali pripravljaš bogato omako, pa bela čebula prevzame glavno vlogo.

Rdeča čebula je bogata z antioksidanti, še posebej s kvercetinom, ki mu pripisujejo protivnetne lastnosti. Rumena čebula pa ima najvišjo vsebnost alicina, naravne snovi z antibakterijskim učinkom – najbolj aktivna je, ko jo nasekljamo in pustimo nekaj minut pred uporabo.

Rdeča ali bela? Obe imata svoj čar – odvisno, ali želiš barvno osvežitev ali aromatično osnovo za kuho. V moji kuhinji se ne izključujeta, ampak se lepo dopolnjujeta.

Kaj pa ti? Si bolj za barvo ali moč? Napiši v komentar in deli svojo najljubšo jed s čebulo!

Enolončnica z ješprenom in zelenjavo

Ješprenjeva enolončnica z zelenjavo – topla jed na žlico brez mesa

Domača enolončnica z ješprenom, porom in korenjem – brezmesna jed na žlico

Včasih je dovolj samo ena žlica tople, domače jedi, da se počutiš kot da si se ustavil. Enolončnica z ješprenom, korenčkom, grahom, kolerabo in porom, brez mesa, a z ogromno okusa. Hitro pripravljena, še posebej če uporabiš že kuhan ješprenj.

Sestavine

  • 100 g kuhanega ješprenja

  • 1 korenček (narezan na kocke)

  • 1 manjša koleraba (narezana na kocke)

  • 80 g zamrznjenega graha

  • 1 manjša čebula

  • kos pora (narezan na kolobarje)

  • 1 strok česna

  • 600 ml zelenjavne osnove

  • sol, poper - po okusu

  • svež peteršilj

Postopek

  1. Na olju prepraži čebulo, por, kolerabo, grah in korenček.

  2. Dodaj česen, nato osnovo in kuhaj 10 minut.

  3. Dodaj kuhan ješprenj, po potrebi dolij malo vode.

  4. Začini po okusu, kuhaj 10 minut. Nato postrezi z veliko žlico sesekljanega svežega peteršilja.

Zelenjavna jušna osnova: Jušno zelenjavno kocko vržeš v vodo (700ml), dodaš ostanke zelenjave, ki je v shrambi ali hladilniku. Ko zavre kuhaš na rahlem ognju 15 minut. Precediš in uporabiš. Lahko pa kar zaliješ praženo zelenjavo z vodo in dodaš kocko. Če dodaš malo paradižnikove mezge ali kapljico limone, postane še bolj aromatična.

ARHIV HITRIH KOSIL
ARHIV - hitra, okusna in pripravljena v manj kot 30 minutah!

Če si v taki situaciji kot jaz, potem veš, da je med tednom postala že vsaka minuta dragocen. Ampak to ne pomeni, da se moramo odreči okusnemu in domačemu kosilu.

Poglej, če ti sede 🧐

Kokosove kroglice z mandljem

 Kokosove kroglice z mandljem – brez pečenja in v 15 minutah

Recept za kokosove kroglice z mandljem – snežna sladica brez pečice in brez kompliciranja.

3 sestavine, 15 minut in malo snežne čarovnije. Mini posladek, ki je videti kot sneg, a je topel za srce – idealen za praznike ali kar tako.

Sestavine

  • 200 g kondenziranega mleka

  • 150 g kokosove moke + za povaljanje

  • 20 mandljev

Postopek

  1. Zmešaj kokos in mleko v zmes. Pusti 15 minut, da odstoji.

  2. Oblikuj kroglice z mandljem v sredini.

  3. Povaljaj v kokosovi moki.

  4. Shrani v hladilnik za vsaj 1 uro.

Postrezi v papirnatih košaricah, kot miniaturna darila.

Kokos simbolizira plodnost in zaščito – v Aziji ga podarjajo ob posebnih priložnostih.

Kam z ostanki po veliki noči? 3 ideje, kako porabiti potico, šunko in pirhe
Orehova potica na novo: potičin kruhov narastek z jabolki in vanilijo ...

Po veliki noči pogosto ostanejo orehova potica, trdo kuhana jajca in šunka...

Poglej, če ti sede 🧐

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo