Prvomajski žar meni – 5 idej za preproste in drugačne jedi z žara
Pa da ne boš samo stal-a ob ognju, so jedi pripravljene hitro in preprosto, da lahko praznike res užiješ.👍
Domače pleskavice s skrivno sestavino
-
500 g mlete govedine
-
1 jajce
-
1 žlica kisle smetane (skrivna sestavina!)
-
1 manjša čebula drobno sesekljana
-
1 strok česna
-
sol, poper - po okusu
ščep origana
-
Vse sestavine dobro premešaj in oblikuj 4 pleskavice.
-
Peci na dobro segretem žaru 4 minute na vsaki strani.
-
Postrezi v bombetki z ajvarjem, rezinami paradižnika in listom solate.
📝 Smetana doda sočnost – tudi če so pečene bolj na suho.
Piščančja nabodala z limono in zelišči
-
500 g piščančjega fileja
-
1 limona (sok in lupinica)
-
2 žlici olivnega olja
1 čajna žlička gorčice
-
1 žlička suhega timijana
-
sol, poper - po okusu
-
lesene palčke (namočene v vodi)
-
Meso nareži na kocke in mariniraj s sestavinami (limonin sok, naribana limonina lupinica, olivno olje, timijan, sol, poper, gorčica) vsaj 30 minut.
-
Nabodi na palčke.
-
Peci na žaru 10 minut, obračaj vmes.
🌿 Za osvežitev ob serviranju dodaj svežo meto in še limonine lupinice.
Zelenjava na žaru – barvna priloga, ki vedno zmaga
-
paprika, bučke, rdeča čebula, koruza v storžu
-
olivno olje
-
balzamični kis
-
sol, poper - po okusu
sveži rožmarin
-
Zelenjavo očisti in nareži na večje kose.
-
Pokapaj z oljem, začini in premešaj.
-
Peci na žaru do mehkega in rahlo zapečenega.
-
Pokapaj z balzamičnim kisom tik pred serviranjem.
🥗 Lahko jo ponudiš tudi kot osnovo za solato.
Hiter kruh s sirom (brez kvasa)
-
250 g ostre moke
-
2 žlički pecilnega praška
-
100 g naribanega sira
-
200 ml navadnega jogurta
-
ščepec soli
-
po želji še: suhi česen granulat in drobnjak
-
Zmešaj vse sestavine v mehko testo.
-
Oblikuj majhne palačinkice.
-
Peci na žaru ali v ponvi 4 min na vsaki strani.
🍞 Odlično za pomakat v omake ali kot spremljava k mesu.
Jogurtov preliv z zelišči in hrenom
-
150 g grškega jogurta
-
1 žlička naribanega hrena
-
1 žlica limoninega soka
-
sol, poper - po okusu
-
po par listkov svežih zelišč: drobnjak, peteršilj in meta (gobo sesekljano)
-
Vse sestavine zmešaj v skledi.
-
Po potrebi razredči z žlico vode.
-
Postrezi kot omako k mesu ali zelenjavi.
🌱 Lahka, sveža in primerna tudi za vegetarijanske jedi.